Nová podzimní kolekce je tu! 🍂

Proč dítěti koupit smyslové hračky a jaké jsou ty nejlepší?

Smyslové hračky jsou mezi rodiči i pedagogy stále populárnější. Není se čemu divit, tyto hračky nejenže umí děti zaujmout a zklidnit, ale jsou také navrženy tak, aby stimulovaly smysly dětí a podporovaly jejich kognitivní, motorický a emocionální vývoj. V tomto článku se podíváme blíže na to, proč byste měli dětem smyslové hračky koupit, jak je vybrat a které jsou ty nejlepší.

proc-diteti-koupit-smyslove-hracky

Co jsou smyslové hračky?

Smyslové hračky jsou navrženy tak, aby stimulovaly jeden nebo více smyslů dítěte – zrak, sluch, čich, chuť a hmat. Patří sem tedy hračky s různými texturami, zvuky, barvami a vůněmi. Smyslové hračky můžeme rozdělit podle toho, z jakého pedagogického přístupu vychází. Nejznámější je Waldorfská pedagogika a Montessori pedagogika.

Waldorfské smyslové hračky

Waldorfské smyslové hračky jsou specifickým typem hraček, které vycházejí z pedagogiky Rudolfa Steinera, zakladatele waldorfských škol. Waldorfská pedagogika klade důraz na harmonický rozvoj dítěte a na propojení intelektuálního, emocionálního a fyzického růstu.

Hračky jsou navrženy tak, aby podporovaly přirozený rozvoj dětí prostřednictvím hry a smyslového vnímání. Hračky se vyrábí převážně z přírodních materiálů, jako je dřevo, vlna, bavlna a hedvábí, mají jednoduchý design a multifunkční využití.

Učení je v případě Waldorfské pedagogiky více orientováno na proces než na výsledek. Důraz je kladen na volnou hru často ve skupinách, představivost, umění, kreativitu a propojení s přírodou.

Montessori smyslové hračky

Montessori pedagogiku vyvinula italská lékařka a pedagožka Maria Montessori. Tato pedagogika klade důraz na samostatné učení dětí skrze smyslové zkoumání a interakci s prostředím. 

Montessori smyslové hračky jsou navrženy tak, aby podporovaly rozvoj smyslů, jemnou motoriku, kognitivní schopnosti a samostatnost dětí. Každá hračka nebo pomůcka má specifický účel – dítěti by měla umožnit soustředit se na jednu konkrétní činnost, a to bez nutnosti zásahu dospělého.

Učení je oproti Waldorfské pedagogice velmi strukturované a zaměřené na konkrétní dovednosti a cíle. Podporuje individuální práci dítěte. Typickým příkladem je třídění hraček podle barev a tvarů nebo počítání.

Mohlo by vás zajímat: 11 tipů na skvělé Montessori hračky pro nejmenší

smyslove-hracky

6 důvodů, proč koupit dítěti smyslové hračky

Máme pro vás několik důvodů, proč byste měli nákup smyslových hraček minimálně zvážit.

1. Podpora smyslového vnímání

Smyslové hračky stimulují všechny smysly dítěte. Pomáhají dětem lépe vnímat a rozlišovat různé podněty z okolí. Díky tomu se zlepšuje jejich schopnost rozlišovat a interpretovat informace, které dítě registruje právě skrze smysly.

2. Rozvoj motorických dovedností

Většina smyslových hraček podporuje jemnou i hrubou motoriku. Hračky, které je potřeba stlačit, tahat, otáčet nebo sestavit, pomáhají dětem rozvíjet svalovou sílu, koordinaci a obratnost. Například modelína nebo stavebnice s různými tvary podporuje zručnost a precizní provedení pohybů.

TIP: Magnetická stavebnice pro děti: Seznam 5 nejlepších

3. Podpora kognitivního rozvoje

Smyslové hračky přispívají ke kognitivnímu rozvoji tím, že vybízejí děti k řešení problémů, experimentování a objevování. Interaktivní hračky nebo puzzle podporují logické myšlení a schopnost plánování. Díky těmto hračkám se děti naučí chápat souvislost mezi příčinou a následkem, což je důležité pro jejich intelektuální růst.

Přečtěte si, jaké jsou přínosy vzdělávacích puzzlí.

4. Emoční a sociální rozvoj

Hraní se smyslovými hračkami může také pozitivně ovlivnit emocionální a sociální vývoj dítěte. Hračky mohou dětem pomoc lépe pochopit jejich pocity a naučit se je lépe ovládat. Některé druhy hraček jsou vhodné i na rozvoj sociálních schopností, tedy například komunikace a kooperace s dalšími dětmi. 

5. Snižování stresu a úzkosti

Smyslové hračky pomáhají děti zklidnit a zmírnit jejich stres, to je vhodné nejen pro děti s autistickým spektrem nebo děti s jinými vývojovými poruchami, ale i pro hyperaktivnější děti. 

Mohlo by vás zajímat: Jaké jsou nejlepší smyslové hračky pro děti s autismem?

6. Podpora kreativity a představivosti

Smyslové hračky často umožňují dětem volně experimentovat a tvořit. Kinetický písek, barevná modelína nebo hudební nástroje vybízejí děti k tvořivosti. Díky nim děti objeví nové způsoby, jak vyjádřit své myšlenky a nápady.

TIP: Slizové hračky a 6 tipů na dětský sliz

 

Jak vybrat nejlepší smyslové hračky pro děti?

Abychom vám usnadnili rozhodování, níže najdete několik tipů, jak vybrat ty nejlepší smyslové hračky pro své dítě.

1. Věk dítěte

Při výběru smyslových hraček je důležité brát v úvahu především věk dítěte. Pro novorozence a kojence jsou vhodné hračky, které snadno uchopí a stimulují základní smysly – zrak, sluch a hmat. Pro starší děti můžete vybírat o něco složitější hračky, které podporují jemnou motoriku, logické myšlení a kreativitu.

2. Zájem a preference dítěte

Každé dítě má jiné zájmy. Pozorujte, co vaše dítě baví a jakým aktivitám dává přednost. Pokud například rádo staví, budou pro něj vhodné stavebnice s různými texturami. Jestli ho zase fascinují zvuky, budou ideální hračky se zvukovými efekty.

3. Stimulace vícero smyslů

Vyberte hračky, které stimulují více smyslů. Zaměřte se proto na hračky s různými barvami, vzory, tvary nebo zvuky, které může dítě dál zkoumat.

4. Bezpečnost

Neopomenutelným prvkem je při výběru hraček také bezpečnost. Ujistěte se, že jsou smyslové hračky vyrobeny z netoxických materiálů a že ty pro nejmenší neobsahují odnímatelné malé části, které by mohly děti polknout. Důležité je tedy zkontrolovat, zda hračky splňují bezpečnostní normy a jsou vhodné pro danou věkovou kategorii.

Tipy na nejlepší smyslové hračky

Nepatříme mezi oficiální výrobce Waldorfských a Montessori hraček, ale většina našich produktů z jejich principů vychází. Pokud hledáte ty nejlepší smyslové hračky, které podporují smyslový a motorický vývoj dětí od nejútlejšího věku, doporučujeme vám naše smyslové tácky a smysloboxy.

Smyslové tácky

Naše smyslové tácky jsou ideální na hraní s modelínou, kinetickým pískem nebo sypkými materiály. Při výrobě těchto tácků klademe důraz na zdravotní nezávadnost a ekologickou rozložitelnost. Jsou vyrobeny z cukrové třtiny, kukuřičného škrobu a tapioky, což z nich dělá nejen bezpečnou hračku, ale i hračku šetrnou k životnímu prostředí.

Můžete si vybrat z velkého množství smyslových tácků, mezi nejoblíbenější ale patří Kulatý vaflovač, Kachničkovač a Smyslový tácek Včelí plástev.

smyslove-hracky-pro-nejmensi

Smysloboxy

Smysloboxy jsou dostupné ve třech velikostech: malé, střední a velké. Nejvýhodnější jsou střední smysloboxy, které obsahují vše potřebné ke smyslovému hraní. Každý smyslobox obsahuje modelínu, barevný sypký materiál (například barevnou cizrnu), kinetický písek, figurky, vykrajovátka a mnoho dalších doplňků.

Vše je uloženo v praktickém plastovém boxu, který usnadňuje převoz i skladování. Kromě toho obdržíte univerzální brožurku ve formátu pdf, kde najdete tipy, jak si se smysloboxem můžete hrát.

nejlepsi-smyslove-hracky

TIP: Hračky pro čtyřleté dítě: 9 nejzábavnějších pro malé neposedy

Často kladené dotazy

Co jsou smyslové hračky?

Smyslové hračky jsou hračky, které stimulují jeden nebo více smyslů dítěte. Pomáhají rozvíjet motorické dovednosti, kognitivní schopnosti a podporují kreativitu i představivost.

Proč jsou smyslové hračky důležité?

Smyslové hračky podporují celkový rozvoj dítěte. Pomáhají dětem poznávat svět kolem sebe, zlepšovat jemnou motoriku, posilovat smyslové vnímání a učí je řešit problémy. Navíc mohou pomáhat i dětem s různými vývojovými potřebami.

Co patří mezi smyslové hračky?

Mezi smyslové hračky patří modelína, kinetický písek, barevná cizrna, zvukové válce, barevné destičky a mnoho dalších. Každá z těchto hraček podporuje smyslové a motorické dovednosti dětí.

Jak mám svému dítěti smyslovou hračku vybrat?

Při výběru smyslových hraček berte v potaz věk, zájmy a vývojové potřeby dítěte. Vybírejte hračky, které stimulují více smyslů a podporují různé dovednosti. Nezapomeňte na bezpečnost. Hračky by měly být vyrobené z bezpečných a nezávadných materiálů.

Jsou smyslové hračky vhodné i pro malé děti?

Ano, smyslové hračky se vyrábí i pro nejmenší. Smyslové tácky, modelína nebo kinetický písek jsou skvělým způsobem, jak stimulovat smysly a motoriku u dětí od 1 roku.