Úžasná podzimní a Halloweenská kolekce je tu!

Co je sensory play a smyslohraní?

Každý rodič často přemýšlí, co dětem vymyslet za aktivity a zábavu, která by je opravdu nadchla a bavila. Možná už jste narazili na pojem sensory play, ale nevíte, co si pod tím tak úplně představit. Jsou to aktivity, které zapojují smysly dětí a pomáhají rozvíjet jejich motoriku, kognitivní funkce a mnoho dalších dovedností. A právě v tomto článku se dozvíte nejen co je sensory play, ale proč má pro děti smyslohraní tak velký význam a co pro ně připravit.

co je sensory play

Co je sensory play aneb smyslohraní

Pojem sensory play nebo tzv. smyslohraní je forma hry, která podporuje zkoumání a objevování prostřednictvím smyslových podnětů a smyslových hraček. Děti se při ní zapojují do aktivit, které zahrnují různé smysly, což napomáhá jejich celkovému rozvoji. Může zahrnovat jak aktivity zaměřené na jeden konkrétní smysl, tak i komplexní činnosti stimulující několik smyslů najednou. Děti tak poznávají svět i samy sebe a rozvíjí své schopnosti, které možná bereme jako samozřejmost, ale které je taky potřeba trénovat.

Výhody sensory play a proč je dětem nabídnout

Určitě víte, že není hraní jako hraní. Pro děti je totiž učení hrou. Učí se, jak ovládat své tělo, motoriku a trénují své schopnosti a smysly. Co dětem přináší sensory play a jaké jsou jeho výhody?

Rozvoj kognitivních schopností

Sensory play aktivity jsou důležité pro správný vývoj mozku, protože stimulují tvorbu nových neuronových spojení. Děti se učí rozlišovat mezi různými podněty, což podporuje jejich schopnost řešit problémy, zlepšuje paměť a koncentraci s zaměřit na danou aktivitu či sensory play pomůcky.

Jemná a hrubá motorika

Jemná motorika dětí má velký vliv třeba na to, jak jim půjde psaní, kreslení a další činnosti vyžadující koordinovaný pohyb. Při smyslohraní děti používají různé svalové skupiny a tím si trénují třeba prsty, úchop, soulad pohybu jemné i hrubé motoriky (např. při manipulaci s malými předměty, jako jsou kuličky nebo stavebnice, se posilují svaly rukou a prstů, zatímco hrubá motorika se rozvíjí při větších pohybových aktivitách, jako je skákání nebo běhání či při motorických hrách).

TIP: Jaké jsou nejlepší hračky pro jemnou motoriku dětí od 4 let?

Sociální a emocionální rozvoj

Sensory play podporuje také sociální a emocionální rozvoj dětí. Děti se při hře učí spolupracovat a zvládat také hraní s dalšími dětmi. Smyslohraní obvykle nemá žádná pevná pravidla, začátek ani konec, takže děti mají možnost zkoumat své okolí vlastním tempem.

TIP: Open ended hračky a 10 tipů na ty nejlepší

Objevování smyslů

A díky sensory play si děti především zlepšují své smysly. Zrak zapojují při sledování barev, tvarů a pohybů, což napomáhá rozvoji vizuálního vnímání. Hmat používají při zkoumají pomocí různých materiálů a textur (třeba modelína, kinetický písek, barevná rýže). Protože sensory play pomůcky vydávají také specifické zvuky, stimulují zvuk. Co se týče čichu a chuti, ty děti zkoumají především v důkladném rozboru svého jídla.

TIP: Proč dítěti koupit smyslové hračky a jaké jsou ty nejlepší?

detske-hudebni-nastroje

Jaké druhy smyslohraní dětem vymyslet

Na co se tedy můžete zaměřit při sensory play? Vhodné je kombinovat různé druhy smyslohraní, abyste rozvíjeli všechny smysly. 

  • Hmatové smyslohraní: Zaměřuje se na dotek a hmat. Děti mohou zkoumat různé materiály. Pro domácí smyslohraní se hodí domácí modelína, kinetický písek, barevná cizrna a další. Venku pak mohou zkoumat různé povrchy a textury jako kameny, dřevo, hlína atd., což jim pomáhá rozvíjet jemnou motoriku a hmatové vnímání.
  • Vizuální smyslohraní: Tento druh cílí na rozvoj vizuálního vnímání. Děti mohou poznávat a zkoumat barvy,  vzory, tvary a světelné efekty. Skvěle se na to hodí třeba prosvětlovací kartičky, zrakové disky, světelný panel a další sensory play pomůcky.   
  • Sluchové smyslohraní: Tato hra nabízí bohaté zážitky spojené se sluchem. Děti mohou experimentovat s hudebními nástroji, reflexními zvukovými koulemi a dalšími hračkami a pomůckami pro rozvoj sluchu. 
  • Čichové smyslohraní: Naše sensory play pomůcky jako slizáčci nebo domácí modelína jsou navíc krásně voňavé, takže si je děti mohou i očmuchat. Samozřejmě lze dětem připravit i další hry, třeba se zavázanýma očima na poznávání vůní či jídla.

Co se týče chuti, každý rodič jistě má na každodenním programu, aby děti zkoušely nové chutě a jídla, a někdy to rozhodně není nic jednoduchého.

Venkovní sensory play hry

Když je venku hezky, určitě to vás i děti táhne ven. A právě tam se dá vymyslet spoustu her zaměřených na rozvoj smyslů dětí. Mezi nejoblíbenější patří třeba venkovní vaření nejen na písku, ke kterému se vám rozhodně budou hodit naše smyslové kameny s jídlem, také zkoumání přírody pomocí badatelských pomůcek jako lupy, pozorovací nádoby nebo třeba archeologickédinosauří fosílie, které můžete dětem zahrabat nebo ukrýt někde v zemi.

TIP: Více tipů na venkovní smyslohraní se dozvíte v našem článku – Objevte nejlepší dětské hračky na ven pro kluky i holky.

venkovni-vareni

Domácí sensory play hry

Když je venku zima, mokro a děti jsou nemocné nebo se jim zkrátka ven nechce, stačí vytáhnout smyslobox, smyslový materiál, domácí modelínu a spoustu dalších sensory play pomůcek, které děti opravdu zabaví a zároveň se díky tomu zlepší ve svých dovednostech. Můžete jim vymyslet stavbu měst, opevnění nebo třeba domečků, hraní se zvířátky nebo třeba různé hry ve vodě (to většinou zabere, když už na ně nic jiného nefunguje) třeba s vodním kineťáčkem nebo vodními perlami.

 

TIP: Jaké jsou nejlepší pomůcky na tvoření s malými dětmi?

Nejlepší sensory play pomůcky

A nakonec to nejlepší. Poradíme vám, který smyslový materiál se bude dětem nejvíce líbit, s čím je zabavíte doma i venku, a hlavně třeba když jsou nemocní, což vytrhne trn z paty mnoha rodičům. Takže ať už hledáte smyslové hračky pro ty nejmenší nebo i větší děti či autistické děti, víme, s čím jim uděláte radost.

TIP: 5 tipů na nejoblíbenější rozvojové hračky pro děti

Voňavá domácí modelína

Náš tip číslo jedna je rozhodně naše mamolína, kterou si vyrábíme sami. Je měkká, voňavá a vyrobíte z ní všechno, co děti napadne. Děláme ji v mnoha barevných provedeních i v tematických baleních či sadách, takže si vyberou holky i kluci a rozhodně to nebude žádná nudná plastelína. Holkám se nejvíc líbí mamolína Víly a Mořské panny, zatímco klukům třeba mamolína Veselá mořská zvířata nebo Vesmír

mamolina-les

Kinetický písek všeho druhu

Znáte naše kineťáčky? Asi víte, že pustit děti na pískoviště znamená, že pak doma budete mít malou pláž s pískem všude. Ne vždy je na to dost času nebo počasí, tak si můžete udělat malé pískoviště doma s kinetickým pískem. Vyrábíme ho ve třech druzích i v tematických dózách. Jemný a natahovací je pavučinkový kineťáček, klasický kouzelný kineťáček a potom speciální vodní kineťáček. Radost dětem udělá třeba dóza Korálový útes, Vesmír nebo Zmrzlinka.

TIP: Jaký kinetický písek pro děti je ten nejkrásnější?

kozelny-kinetacek

Smysloboxy

Nevíte, co vybrat? Co takhle od každého materiálu trochu v tematickém smysloboxu? Děláme větší i menší balení a v každém je něco jiného od barevné cizrny, přes modelínu, hračky, figurky nebo vykrajovátka. Mezi dětské favority patří smyslobox Kavárna, Výlet do ZOO nebo Hasiči.

TIP: Jaká je nejlepší smyslová sada na tvoření pro děti a 5 tipů, co musí vaše dítě mít?

divci-mestecko

Duháčkový tubus

Duháčkový tubus je plný sypkého barevného smyslového materiálu jako barevný rýže, cizrna nebo těstoviny, který se jen vysype do tácu, misky či boxu a hra je nachystaná. Tubus obsahuje různé figurky na dané téma a děti už si v něm hezky hraboší. Hodí se k němu třeba i speciální dřevěné tácy, do kterých si je mohou ukládat nebo skládat obrázky podle barev. Líbit se dětem bude třeba duháček Havěť plný hmyzu, Louka s motýly nebo Včela.

TIP: Ke smyslohraní se vám bude hodit velký třídící tác nebo světelný panel, se kterým hraní získá úplně nový rozměr.

tubus-havet

Dětský sliz

Co potěší každého malého rošťáka? Jednoznačně dětský sliz. Vyrábíme celkem 6 druhů, a to pěnový, hedvábný, gumový, gelový a bublinový. Každý je jiný, má jiné vlastnosti i texturu, navíc si můžete pořídit také tvořivou sadu a vyrobit domácí sliz sami s dětmi (můžete kombinovat různé barvy, třpytky i sypání). 

TIP: Barevný sliz a 6 nejlepších typů slizu na hraní

slizacek

Nejčastěji kladené dotazy (FAQ)

Co je sensory play?

Pojem sensory play je forma aktivit pro děti, která podporuje zkoumání a objevování prostřednictvím smyslových podnětů a smyslových hraček. Děti se při ní zapojují do aktivit, které zahrnují různé smysly, což napomáhá jejich celkovému rozvoji. Může zahrnovat jak aktivity zaměřené na jeden konkrétní smysl, tak i komplexní činnosti stimulující několik smyslů najednou.

Co je smyslohrani?

Smyslohraní jsou aktivity a hry pro děti, které mají cíl podpořit jejich jemnou i hrubou motoriku a smysly, jako je třeba hmat, zrak a sluch. Ke smyslohraní se hodí všelijaký smyslový materiál, jako domácí modelína, kinetický písek, barevná rýže či dětský sliz, se kterým mohou objevovat, tvořit a zkoumat.

Jak začít se sensory play?

Pokud nevíte, zda by vaše děti bavilo smyslohraní a aktivity zaměřené právě na rozvoj jejich smyslů, vyzkoušejte tyto aktivity doma s tím, co zrovna máte po ruce. Baví vaše děti pomáhat při vaření a pečení? Dělají rády těsto? Nabídněte jim třeba rýži, čočku a hrách pro tvorbu obrázků. Mohou také navlékat těstoviny. Nebo je rovnou vezměte na kroužek smyslohraní, kde si vše budou moci vyzkoušet. Pak se vyplatí jim pořídit sensory play pomůcky jako modelínu či kinetický písek i domů.