Úžasná podzimní a Halloweenská kolekce je tu!

5 tipů na nejoblíbenější rozvojové hračky pro děti

Rozvojové hračky – možná jste o nich slyšeli, ale co si pod nimi představit? Pokud chcete, aby vaše dítě rostlo a vyvíjelo se jak fyzicky, tak i mentálně a emocionálně, rozvojové hračky jsou důležitým nástrojem, který jim v tom může pomoci. V tomto článku vám poradíme 5 tipů na nejoblíbenější rozvojové hračky pro děti, abyste věděli, čím jim udělat radost a podpořit jejich přirozený vývoj.

nejoblibenejsi-rozvojove-hracky-pro-deti

Co jsou rozvojové hračky pro děti?

Rozvojové hračky jsou navrženy tak, aby podněcovaly u dětí různé aspekty jejich vývoje – od motorických dovedností přes logické myšlení až po kreativitu a sociální schopnosti. Nejsou to jen obyčejné hračky, které mají dítě na pár minut zabavit, ale jejich úkolem je mnohem víc. Pomáhají dětem objevovat svět, učit se nové věci a zároveň si užívat hru. Jsou to nástroje, které podporují aktivní učení a přispívají k přirozenému rozvoji dítěte.

TIP: Jaké kreativní sady koupit pro nejmenší děti?

Jak rozvojové hračky podporují vývoj dítěte

Rozvojové hračky se zaměřují na několik oblastí vývoje dítěte, a to na jemnou i hrubou motoriku, logické myšlení, kreativitu a rozvoj fantazie, schopnost spolupráce a komunikace. Dítě si s nimi nejen hraje, ale učí se při tom řešit problémy, zkoumat příčiny a následky, nebo třeba pracovat s ostatními dětmi.

Když například dítě skládá puzzle, učí se nejen trpělivosti, ale také zlepšuje koordinaci ruka-oko a logické myšlení. Při hře s dřevěnými stavebnicemi zase rozvíjí svou představivost a jemnou motoriku.

Jaké jsou druhy rozvojových hraček

Hraček je dnes opravdu spoustu, proto záleží na vás, co jimi chcete podpořit. Rozvojové hračky mohou mít mnoho druhů i provedení a zaměřují se na několik oblastí.

Hračky pro rozvoj motoriky

Jedním z hlavních cílů rozvojových hraček je podpora motorického vývoje dítěte. Děti potřebují podpořit jak hrubou, tak i jemnou motoriku.

  • Jemná motorika: Zahrnuje drobné pohyby rukou a prstů, které jsou nezbytné pro každodenní činnosti, jako je psaní, kreslení nebo třeba oblékaní. Hračky jako dřevěné kostky, modelíny nebo korálky k navlékání jsou pro tento trénink ideální, protože umožňují manipulovat s menšími předměty a tím zlepšují koordinaci a sílu rukou.
  • Hrubá motorika: Ta se zaměřuje na větší pohyby celého těla – běhání, skákání, lezení atd. Hračky, které podporují rozvoj hrubé motoriky, jsou například houpací koně, odrážedla nebo prolézačky. Tyto hračky děti nutí používat svaly celého těla a zlepšují jejich koordinaci a fyzickou zdatnost.

Hračky pro rozvoj logického myšlení

Logické myšlení je dovednost, kterou každý z nás využívá denně – od rozhodování, jak se dostat z bodu A do bodu B, až po řešení složitých problémů. Mezi rozvojové hračky, které podporují logické myšlení, patří vzdělávací puzzle, magnetické stavebnice, kuličkové dráhy, hlavolamy nebo hračky s různými tvary a barvami, které je třeba správně přiřadit. Tyto hry nutí děti přemýšlet, plánovat a hledat řešení.

TIP: Znáte open ended hračky? Máme 10 tipů na ty nejlepší!

duhova-kulickova-draha

Kreativní hračky

Děti jsou už od malička velmi kreativní a baví je cokoliv vytvářet. Jakmile je omrzí kreslení, lepení a stříhání, jsou tu další kreativní rozvojové hračky jako hudební nástroje, kreativní smysloboxy, tvoření s kinetickým pískem, smyslovým materiálem, stavění kuličkových drah a další. 

TIP: Nejlepší kreativní hračky pro holky od 3 let

Jak vybrat rozvojové hračky pro děti?

Výběr správných rozvojových hraček není vždy jednoduchý, a to obzvlášť, pokud jsou vaše děti vybíravé a líbí se jim každou chvíli něco jiného. Přesto zaměřte výběr podle pár hlavních kritérií:

  • Věk: Prvním a nejdůležitějším kritériem je věk dítěte. Hračky by měly být přizpůsobeny jeho věku a schopnostem. Hračka, která je pro dítě příliš složitá, ho může odradit, zatímco hračka, která je příliš jednoduchá, ho rychle omrzí.
  • Co děti zajímá: Pokud má dítě rádo stavebnice, zaměřte se na hračky, které podporují tuto zálibu (magnetické stavebnice, dřevěné hračky, akrylové kostky atd.). Pokud je dítě kreativní, vyberte mu například kreativní sady, sady na výrobu slizu, smysloboxy a další rozvojové hračky, se kterými může tvořit.
  • Bezpečnost a kvalita: Děti mohou být citlivé na určité látky i materiály, navíc si spoustu věcí strkají do pusy. Proto by nejen rozvojové hračky měly být vyrobeny z kvalitních a bezpečných materiálů, které neohrozí zdraví. Důležité je také, aby byly hračky odolné a vydržely delší používání.

TIP: Hračky pro roční dítě a 6 tipů, co vybrat

5 tipů na nejoblíbenější rozvojové hračky pro děti

Už vás nebudeme dále napínat. Máme pro vás 5 tipů na nejoblíbenější rozvojové hračky, které jsou u nás nejprodávanější a se kterými si u nás děti nejraději hrají.

Smyslobox pro malé doktory

Chce se stát vaše dítě doktorem či sestřičkou? Se smysloboxem Doktor si děti mohou hrát na opravdového doktora, mají v něm totiž veškeré vybavení. Vytvoří si orgány z modelíny, které mohou následně přiřazovat. Vymodelují si tělo člověka, zjistí, jak vypadá oběhová, svalová a kosterní soustava.

lidske-telo

Vesmírné vzdělávací puzzle

Máte doma malé kosmonauty? Tato vesmírná montessori pomůcka je totiž smyslový tácek a puzzle v jednom, která rozvíjí povědomí o vesmíru. Děti si do něj mohou skládat planety, čímž trénují jemnou motoriku a zároveň se učí. 

TIP: Pokud byste rádi jiné rozvojové hračky s vesmírnou tématikou, uděláte dětem radost také s Vesmírným twisťákem, středním smysloboxem Vesmír nebo kineťáčkovou dózou Vesmír.

vzdelavaci-puzzle-vesmir

Abeceda z pryskyřice

Učení zábavou je pro děti důležité. Abeceda z pryskyřice dětem umožní seznámit se s písmenky. Navíc je odolná, takže ji využijete i pro mokré či špinavé hraní. Písmena můžete schovat je do duhové rýže, či vodních perel, a nechat děti je hledat. Využijete k tomu set dřevěných pomůcek či set na mokré hraní. Písmena jsou především skvělá na obtiskování do modelíny či kinetického písku

abeceda-laskova

TIP: Chcete spojit puzzle a abecedu v jednom? Skládejte s námi pryskyřicové puzzle s písmenky!

Obrovská magnetická stavebnice

Pro rozvoj logického myšlení je bezpochyby nejlepší stavět. Ale aby to bylo ještě zábavnější třeba když už děti nebaví stavět obyčejné kostky, je tady pastelová magnetická stavebnice. Nejen, že si děti mohou postavit vlastní hrad, pevnost nebo dráhu, ale také objevují magnety a fyziku. Mezi oblíbené magnetické stavebnice patří také auta, zámek, kupole nebo kuličková dráha.

TIP: Kromě barevných máme také jedinečnou průhlednou magnetickou stavebnici!

pastelova-sada

Dinosauří bádání

Moc dobře víme, že dinosauři patří k těm nejoblíbenějším hračkám vůbec. Proto u nás najdete také sadu Dinosauří kosti k počítání a měření. Děti si mohou hrát na opravdové archeology a hledat kosti dinosaurů, které pak podle úkolů různě prozkoumají. Zapojí logiku, jemnou motoriku a rovnou se něco nového naučí o dinosaurech, což vám pak děti mile rády prozradí, abyste byli také chytřejší.

TIP: S dinosauří tématikou u nás najdete také sliz pro děti Fosílie, Dinosauří smyslobox, kartičky, vykrajovátka nebo modelínu plnou dinosaurů.

dinosauri-kosti

Nejčastěji kladené dotazy (FAQ)

Co jsou Montessori hračky?
Montessori hračky jsou speciální hračky navržené podle principů Montessori pedagogiky. Ta se zaměřuje na podporu samostatnosti dítěte, jeho smyslové vnímání a praktické učení. Montessori hračky pomáhají dětem objevovat svět skrze vlastní zkušenosti a podporují rozvoj jemné motoriky, logiky a soustředění, proto patří k oblíbeným rozvojovým hračkám pro děti.

Co jsou rozvojové hračky pro děti?
Rozvojové hračky jsou navržené tak, aby pomáhaly dětem růst nejen fyzicky, ale i mentálně a emocionálně. Tyto hračky podporují rozvoj motorických dovedností, logického myšlení, kreativity a sociálních schopností. Při hře s nimi děti objevují svět, učí se nové dovednosti a rozvíjejí své schopnosti zábavnou a přirozenou cestou. Patří mezi ně třeba smyslový materiál, stavebnice, puzzle a modelíny.

Jaké jsou nejlepší rozvojové hračky pro děti?
Mezi nejlepší rozvojové hračky patří ty, které odpovídají věku a zájmům dítěte. Mezi oblíbené patří stavebnice, puzzle, dřevěné kostky, kreativní sady, kinetický písek, modelína, sliz a další smyslový materiál. 

Jak vybrat rozvojové hračky pro děti?
Vybrat rozvojové hračky může být někdy oříšek. Proto vybírejte podle věku dítěte, jeho zájmů a potřeb, a také podle vzdělávací potenciálu hraček. Hračka by měla být dostatečně náročná, aby dítě motivovala, ale ne příliš složitá, aby ho neodradila.