Nová podzimní kolekce je tu! 🍂

Jaké jsou nejlepší pomůcky na tvoření s malými dětmi?

Tvoření je pro děti nejen skvělou zábavou, ale také velmi prospěšnou činností. Pomáhá jim rozvíjet spoustu dovedností a má také terapeutický účinek. V následujících řádcích se podíváme na ty nejlepší pomůcky pro tvoření s malými dětmi, abyste mohli hravou formou podpořit jejich motorický, kognitivní a sociální rozvoj.

nejlepsi-pomucky-na-tvoreni-s-malymi-detmi

Proč je tvoření s malými dětmi důležité?

Již jsme zmínili, že tvoření s malými dětmi není jen o zábavě. Tento proces má totiž pozitivní dopad na jejich fyzický, emocionální, sociální a kognitivní vývoj. Pojďme se teď podívat na přínosy tvoření podrobněji.

Rozvíjí jemnou motoriku

Tvoření zahrnuje celou řadu činností, které pomáhají dětem rozvíjet jemnou motoriku. Patří sem například stříhání papíru nůžkami, lepení různých materiálů, malování štětcem, kreslení pastelkami a modelování z hlíny či plastelíny. Tyto aktivity posilují svaly v rukou a prstech, což je klíčové pro budoucí schopnost psaní. Například, když děti stříhají papír, učí se koordinaci ruky a oka, zatímco malování a kreslení rozvíjí jejich přesnost a pevnost úchopu. Modelování zase podporuje kreativitu a představivost, zároveň však posiluje prsty a zlepšuje jejich obratnost.

 

Mohlo by vás zajímat: Jaké hračky a pomůcky nejlépe rozvinou jemnou motoriku?

Podporuje kreativitu a představivost

 Tvoření dává dětem skvělou příležitost vyjadřovat svou kreativitu a představivost. Když jim poskytnete volnost, začnou zkoumat různé materiály a techniky. Tímto způsobem se učí experimentovat a objevovat nové způsoby, jak vyjádřit své nápady. Tento proces nejenže podporuje jejich tvořivost, ale také je učí jak přicházet s vlastními nápady a inovacemi. Například, při malování mohou kombinovat barvy neobvyklými způsoby, zatímco při modelování mohou vytvářet jedinečné tvary a postavy. 

Pomáhá dětem lépe se soustředit a mít větší trpělivost

Tvoření vyžaduje určitou míru soustředění a trpělivosti. Děti se tím učí pečlivě dokončovat svou práci, což přispívá k rozvoji jejich schopnosti soustředit se a vytrvat, i když narazí na překážky. Například, když skládají puzzle nebo tvoří složitější obrázek, musí se soustředit na detaily a trpělivě pracovat, dokud není dílo hotové. 

Pomáhá s vyjádřením emocí

Tvoření poskytuje dětem bezpečný prostor k vyjádření svých emocí. Prostřednictvím svých výtvorů mohou sdílet radost, smutek nebo frustraci. Tento proces jim nejen pomáhá lépe porozumět svým pocitům, ale také jim umožňuje regulovat emoce a zvládat stres. Například, když jsou děti nadšené, mohou to vyjádřit jasnými a veselými barvami.

Naopak, když se cítí smutně nebo frustrovaně, mohou použít tmavší odstíny nebo vytvořit abstraktní tvary, které odrážejí jejich náladu. Tvoření se tak stává nejen zábavnou činností, ale také důležitým nástrojem pro emocionální zdraví dětí.

prinosy-tvoreni-s-malymi-detmi

Přečtěte si o nejlepším antistresovém slizu pro děti i dospělé.

Posiluje sebevědomí

Když děti vidí výsledky své práce, cítí se pyšné. Dokončení projektu vnímají jako úspěch, což pozitivně ovlivňuje jejich sebevědomí a sebeúctu. Například, když dítě dokončí kresbu nebo postaví model, může být hrdé na svou snahu a dosažený výsledek. Tento pocit úspěchu je pro ně motivující a povzbuzuje je k dalším kreativním aktivitám. Vědomí, že dokázaly něco vytvořit vlastníma rukama, posiluje jejich sebevědomí a dodává jim odvahu zkoušet nové věci.

Podporuje sociální interakci a spolupráci

Pokud si hraje více dětí spolu nebo s vámi,  učí se tak sdílet pomůcky, spolupracovat na společných projektech a sdílet své nápady. Například, když děti společně malují velký obraz nebo staví model, musí se domluvit, kdo co udělá, a podělit se o materiály. Tímto způsobem se učí týmové práci, komunikaci a respektu k práci ostatních.

Přispívá ke kognitivnímu rozvoji

Kognitivní rozvoj dětí zahrnuje vývoj jejich myšlení, učení, paměti a řešení problémů. Tvoření hraje v tomto procesu důležitou roli, protože děti vybízí používat různé pomůcky a materiály. Při tvoření pracují s tvary, barvami, velikostmi a texturami, což rozvíjí jejich schopnost rozlišovat a pojmenovávat různé prvky. Například, když dítě vytváří koláž, učí se rozpoznávat a třídit různé materiály podle jejich vlastností. Tento proces posiluje jejich myšlení, vnímání a jazykové schopnosti, což jsou klíčové dovednosti pro jejich budoucí vzdělávání.

Na co byste měli při tvoření s malými dětmi myslet?

Při tvoření s malými dětmi mějte na paměti pár důležitých věcí, které celý proces usnadní a zajistí, že bude pro děti opravdu přínosný.

Na prvním místě je samozřejmě bezpečnost. Používejte jen netoxické materiály a pomůcky, které jsou bezpečné. Například nůžky by měly mít kulaté hroty, aby se děti nezranily. Vyhněte se také malým dílkům, které by děti mohly spolknout.

Myslete na věk a schopnosti svého dítěte. Mladší děti ještě nemají tak rozvinutou jemnou motoriku, takže je pro ně jednodušší pracovat s většími pomůckami nebo jen rukama, třeba při modelování.

Děti potřebují na objevování a učení hlavně čas. Buďte trpěliví a podporujte je, aby zkoušely nové věci a nebály se dělat chyby. Dejte jim při tvoření volnost a nesnažte se je příliš usměrňovat nebo opravovat. Jejich vlastní nápady jsou klíčové pro rozvoj a sebevědomí.

Tipy na nejlepší pomůcky na tvoření s malými dětmi

Asi jste si všimli, že podporujeme především to, aby dítě tvořilo spontánně a podle vlastní představivosti, místo aby se drželo konkrétního postupu. Pojďme si tedy představit pomůcky, které dítěti umožní naprostou volnost. Rozdělili jsme je podle ročních období, abyste mohli být tvořiví v každé sezóně.

Jarní tvoření s malými dětmi

Květinková mamolína je ideální na jaro, kdy se příroda probouzí k životu. Děti z mamolíny mohou vytvářet květiny, stromy a zvířátka. Měkká textura modelíny je příjemná na dotek a pomáhá rozvíjet jemnou motoriku i hmat. Kromě toho se děti učí rozpoznávat a kombinovat barvy.

jarni-tvoreni-s-malymi-detmi-kvetinkova-mamolina

Smyslobox včelí svět obsahuje různé materiály – barevnou rýži, cizrnu, vodní perly, modelínu a další pomůcky. Právě vůně medu, různé textury a barvy, na které děti ve smysloboxu narazí, stimulují jejich smysly. Při hraním se smysloboxem se děti seznamují se životním cyklem včel a jejich významem pro přírodu.

jarni-tvoreni-s-malymi-detmi

Mamolína Zahrádka se skládá z pestré škály barevných modelín a tematických doplňků, z nichž mohou děti modelovat květinové záhony, zeleninu nebo zvířátka, která na zahrádkách pobývají. Různá textura a vůně modelíny stimuluje dětské smysly. Při hře se Zahrádkou se děti navíc učí o přírodě, rostlinách a zvířatech.

jarni-tvoreni-s-malymi-detmi-mamolina-zahradka

Letní tvoření s malými dětmi

Voňavá a barevná Mamolína léto přináší dětem radost a zábavu, která k létu bezpodmínečně patří. Měkoučká textura modelíny je příjemná na dotek a snadno se z ní tvoří zmrzlinky, pláže nebo mořská zvířátka. Mamolína podporuje fantazii a kreativitu dětí, protože s ní mohou experimentovat na milion způsobů.

letni-tvoreni-s-malymi-detmi-mamolina-leto

Smyslový letní balíček je plný pestrých smyslových materiálů a hraček, které děti zabaví po celé léto. Balíček obsahuje domácí modelínu mamolínu, samotvrdnoucí hmotu hmatolínu, vodní kinetický písek a gumového slizáčka. Děti si mohou vytvářet vlastní vodní bomby, bábovičky z písku nebo díky přiloženému tvořítku mořského koníka. Vše je uloženo v praktickém uzavíratelném sáčku, který je ideální na cesty.

letni-balicek-na-tvoreni-s-malymi-detmi

TIP: Jaký kinetický písek pro děti je ten nejkrásnější?

Mamolína Cestujeme se hodí na letní výlety a dovolené. Měkká a voňavá modelína je naprosto bezpečná, a tak si ji mohou užít i ti nejmenší. Dají se z ní modelovat auta, letadla nebo památky. Mamolína se snadno tvaruje a drží pohromadě, takže děti mohou tvořit opravdu podle svých představ.

letni-tvoreni-s-malymi-detmi

Podzimní tvoření s malými dětmi

Začátek podzimu je plný sklizně, kterou můžete zařadit i do tvoření s dětmi a zahrát si na farmáře. Střední smyslobox farmářský je plný zajímavého smyslového materiálu a doplňků, které děti nadchnou a budou se k nim opakovaně vracet. Podzimní smyslobox obsahuje zelenou a modrou modelínu se třpytkami a konfetami, rýžový mix a spoustu malých hraček jako třeba traktor, záhony, zahradní kolečko, farmáře a figurky zvířátek.

podzimni-tvoreni-s-malymi-detmi

Co se sklizní uděláte? No přece ji zpracujete. Mamolína Kuchař je ideální pro malé kuchaře, kteří rádi pomáhají v kuchyni nebo se zajímají o vaření. Děti mohou „uvařit“ různé pokrmy ze zeleniny, ovoce i „upéct“ něco sladkého a rozvíjet tak svou kreativitu a jemnou motoriku. Mamolína Kuchař je součástí naší speciální edice povolání, v rámci níž se mohou děti seznámit s různými profesemi.

podzimni-tvoreni-s-malymi-detmi-mamolina-kuchar

Mamolína Hurá škola je skvělým způsobem, jak udělat školu a učení zábavnější. Děti si mohou vymodelovat školní pomůcky. Učí se kombinovat barvy, tvary a rozvíjet prostorovou orientaci. Navíc hraní s mamolínou ve vícero tvořílcích podněcuje spolupráci, což je důležité pro sociální rozvoj dětí.

TIP: Objevte nejlepší dětské hračky na ven pro kluky i holky

podzimni-tvoreni-s-malymi-detmi-mamolina-hura-skola

Zimní tvoření s malými dětmi

Na vánoční tvoření s malými dětmi se nehodí nic tak jako Střední smyslobox Šťastné a veselé. Tento smyslobox je ideální pro vytvoření kouzelné vánoční atmosféry. Obsahuje bílý kouzelný kinetický písek, červeno-zelenou modelínu se třpytkami a konfetami, chaloupky, sněhuláky, vánoční stromečky a postavičky.

vanocni-tvoreni-s-malymi-detmi

K Vánocům neodmyslitelně patří pohádky. Rytířská mamolína je perfektní volbou pro malé kluky, kteří milují dobrodružství a hraní si na hrdiny. S touto modelínou si mohou postavit vlastní rytířské hrady, bojovat proti drakům a hledat poklady. Rytířská mamolína obsahuje zkrátka vše potřebné k tomu, aby si děti mohly přehrávat napínavé příběhy o rytířích.

zimni-tvoreni-s-malymi-detmi-mamolina-rytirska

Mamolína Princezny se hodí překvapivě pro malé princezny. Tato sada obsahuje třpytivou modelínu, korunky a figurky princezen. Děti si mohou vytvořit svůj vlastní pohádkový svět a postavy v něm. Protože si u tvoření budou děti pravděpodobně vymýšlet vlastní příběhy, bude to mít přínos pro rozvoj jazyka a slovní zásoby.

zimni-tvoreni-s-malymi-detmi

Mohlo by vás také zajímat: Hračky pro roční dítě – 6 tipů, co vybrat

Často kladené dotazy

Co vyrobit s dítětem?

S dítětem můžete vyrobit spoustu věcí. Zkuste například tvořit postavičky a zvířátka z mamolíny. Je to měkká a voňavá modelína, se kterou se skvěle pracuje a je naprosto bezpečná. Nebo si pořiďte smyslobox, kde kromě mamolíny, najdete další smyslový materiál přínosný pro rozvoj dětí.

Co dělat s malými dětmi doma?

S malými dětmi se doma můžete věnovat různým aktivitám, které je zabaví a zároveň něco naučí. Modelování představuje skvělý způsob, jak rozvíjet jejich motoriku a fantazii. Doporučujeme dětem také hodně číst, což podpoří rozvoj řeči.

Co tvořit s dítětem na jaře?

Jaro vyloženě vybízí k tvoření s malými dětmi. Kromě hraní si v přírodě a s přírodou, můžete dítěti koupit tematický smyslobox nebo mamolínu, které přispívají k rozvoji jemné motoriky i dětské fantazie.

Co dělat s dítětem na podzim?

Na podzim můžete do tvoření s malými dětmi zahrnout sbírání barevného listí, tvoření postaviček z kaštanů a žaludů i modelování a hraní si s materiály, které stimulují smysly.