Úžasná podzimní a Halloweenská kolekce je tu!

Jaké jsou nejlepší hračky pro jemnou motoriku dětí od 4 let?

Určitě víte, že rozvoj jemné motoriky je u dětí na každodenním pořádku. Týká se schopnosti používat malé svaly rukou, zápěstí a prstů k provádění přesných úkolů a mnohem víc. A co je na tom nejzajímavější? Že právě tyto „drobnůstky“ tvoří základ pro spoustu důležitých dovedností, které děti budou potřebovat po celý život. Od vázání tkaniček až po psaní a kreslení. Takže je důležité mít dobrý základ. Jaké jsou nejlepší hračky pro jemnou motoriku dětí od 4 let?

nejlepsi-hracky-pro-jemnou-motoriku-od-4-let

Co je jemná motorika 

Jemná motorika je spolupráce svalů a jemné pohyby rukou, díky kterým děti zvládnou přesné drobné úkony. Je to ale víc než jen umění držet tužku správně. Je to o tom, jak děti dokážou manipulovat s drobnými předměty, skládat, tvořit, nebo dokonce jen udržet rovnováhu. Když dítě trénuje jemnou motoriku, posiluje svou koordinaci ruka-oko, což je zásadní pro jeho budoucí úspěchy nejen ve škole.

Představte si, že byste si nemohli zavázat boty nebo si nalít sklenici vody – to jsou přesně ty věci, které jemná motorika ovlivňuje. Proto je tak důležité, aby děti měly přístup ke hračkám, které jim pomohou tyto dovednosti rozvíjet.

Jaká je jemná motorika u dětí od 4 let

Děti jemnou motoriku trénují už po narození. Jemná motorika dětí ve 4 letech už je pokročilá skrze oblíbené aktivity jako kreslení, psaní, stříhání a stavění složitějších stavebnic. Jejich prsty jsou silnější a pohyby přesnější, což jim umožňuje zvládat samostatné činnosti, jako je zapínání knoflíků nebo zavazování tkaniček. 

TIP: Co je sensory play a smyslohraní?

Co by mělo umět 4leté dítě?

Přemýšlíte, co všechno by mělo z jemné motoriky umět 4leté dítě? 

  • Malovat ve vzduchu rukama jednoduché obrazce,
  • stříhat nůžkami po předkreslené čáře,
  • navlékat korálky,
  • skládat puzzle pro děti,
  • jíst samo příborem,
  • zapnout si zip i větší knoflíky,
  • tleskat v různém rytmu.

Pokud si všímáte, že vaše děti mají s běžnými úkoly, které by v tomto věku měly zvládat, problém, může se jednat o poruchu motorických funkcí – dyspraxii.

Jakým způsobem hračky podporují jemnou motoriku?

Hračky nejsou jen pro zábavu (i když to je jejich hlavní účel, přiznejme si to). Jsou to nástroje pro učení. Když dítě skládá puzzle, posiluje nejen trpělivost a logické myšlení, ale také svou schopnost pracovat s malými dílky, aby do sebe hezky zapadly. Při malování zase procvičuje spolupráce ruky a očí. A když si hraje s modelínou, posiluje svaly v prstech a učí se, jak pracovat s různými materiály. Každá hračka má svůj specifický přínos pro rozvoj jemné motoriky.

TIP: 6 nejlepších typů slizu na hraní

Nejlepší hračky pro jemnou motoriku od 4 let

Pojďte se s námi podívat na ty nejlepší hračky pro jemnou motoriku od 4 let pro holky i pro kluky, se kterými si budete chtít hrát taky. 

Domácí pískoviště s kinetickým pískem

Představa mít pískoviště v obýváku je víc než děsivá pro každého rodiče. Nemusíte se ale bát, protože s naším kinetickým pískem to bude jen a jen zábava (nejen pro děti). Najdete ho u nás ve třech druzích, a to klasický kouzelný kineťáček, extra jemný a natahovací pavučinkový kineťáček (jako opravdová pavučina) a pro děti vodních živlů i vodní kineťáček, se kterým si mohou hrát ve vodě. Máme ho jak samostatně, tak ve speciálních dózách ve více barvách a s drobnými hračkami.

TIP: Jaký kinetický písek pro děti je ten nejkrásnější?

prinosy-tvoreni-s-malymi-detmi

Magnetická stavebnice

Děti magnety zkrátka milují a patří mezi nejlepší hračky pro jemnou motoriku. Při hraní objevují základní fyzikální zákony a zároveň zdokonalují svou fantazii. Mezi nejoblíbenější magnetické hračky patří kuličkové dráhy, magnetické stavebnice, magnetická stavebnice s auty nebo stavebnice s vlakovými kolejemi. Jednotlivé dílky do sebe hezky zapadnou a děti si z nich mohou postavit úplně všechno.

TIP: Magnetická stavebnice pro děti a 5 tipů na ty nejlepší

silnice

Měkoučká domácí modelína

Naším top tipem je bezesporu domácí modelína. Je voňavá a měkká, takže se s ní dětem bude krásně tvořit. Vyrábíme ji v pestrých i v pastelových barvách a navíc k nim přidáváme i drobné figurky, třpytky a další tematické drobnosti pro kluky i pro holky. Kluky bude bavit modelína Nářadí nebo Námořnická modelína, holkám udělá radost mamolína Velká mořská panna nebo Veterinář.

TIP: Nezapomeňte dětem přikoupit také různá tvořítka na modelínu!

domaci-modelina

 

Vzdělávací puzzle

U puzzlí je to jasné. Nejenže děti musí zapojit svou jemnou motoriku, aby se s malým dílkem trefili přesně tam, kam patří, ale ještě se i něco nového naučí. Vzdělávací puzzle je totiž vyrobeno tak, aby dítě zabavilo i stimulovalo učení. Má různou obtížnost, proto se hodí pro všechny věkové kategorie. Zvlášť 4letým dětem se budou hodit třeba puzzle s písmeny nebo smyslový tácek Vesmír.

TIP: Úžasné vzdělávací puzzle pro děti a jaké jsou jejich přínosy?

drevene-vzdelavaci-puzzle-pro-deti

Nejoblíbenější sliz pro děti

Asi víte, že sliz naláká děti stejně jako med vosy. Nemusíte si ale představovat něco hnusného, protože naši slizáčci jsou voňaví a každý z nich má jinou texturu (takže si nemusíte hrát s tím slizkým). Holkám se nejspíš bude líbit slizáček Jednorožec, Mořská panna nebo Guacamole, zatímco kluky zabaví slizáček Fosílie, Houbový slizáček nebo Pejsci.

TIP: Chcete si vyrobit sliz doma? Pořiďte si naši tvořivou sadu na výrobu slizu  a udělejte svým dětem radost.

slizace-vcelicka

Krabice plná překvapení – Smyslobox

I tu nejjemnější motoriku procvičí smysloboxy plné nejrůznějšího smyslového materiálu, jako je třeba barevná rýže a cizrna v kombinaci s kinetickým pískem či modelínou a spoustou malých figurek. Každý je jiný a najdete v něm něco trochu jiného. Vyberte si ze smysloboxů třeba Život na farmě, Svatba, Pizza nebo Výlet do ZOO.

TIP: Jaké jsou nejlepší pomůcky na tvoření s malými dětmi?

motoricke-hry-pro-nejmensi

Tvorba dřevěných mandal

Sada dřevěných mandal je přímo pokladem, protože s ní vymyslíte opravdu hodně aktivit. Hodí se je pro otevřenou hru, kde děti mohou uplatnit svou kreativitu – například si hrát na obchod, vařit v kuchyňce, skládat různé obrazce nebo zdobit své stavby. Kromě toho jsou mandaly skvělým nástrojem na procvičování jemné motoriky, počítání nebo rozpoznávání barev.

TIP: Open ended hračky a 10 tipů na ty nejlepší

drevene-mandaly

Duháčkový tubus

Duháčkový tubus obsahuje nejrůznější sypký barevný materiál. V některém je barevná rýže, cizrna nebo třeba třpytivé těstoviny, které můžete vysypat do tácku, misky nebo boxu a začít si hrát. Každý tubus obsahuje tematické figurky, například Havěť s hmyzem, Kočičkový tubus nebo tubus Popeláři. Přidejte speciální dřevěné tácy a objevte nové možnosti skládání obrázků podle barev.

TIP: Jaká je nejlepší smyslová sada na tvoření pro děti a 5 tipů, co musí vaše dítě mít

duhackovy-tubus-vcela

Nejčastěji kladené dotazy (FAQ)

Co je to jemná motorika?

Jemná motorika zahrnuje dovednosti spojené s pohyby prstů a rukou, které vyžadují přesnou koordinaci a kontrolu. U čtyřletých dětí se jemná motorika rozvíjí prostřednictvím aktivit, jako je kreslení, stříhání, stavění stavebnic a dalších úkolů vyžadujících manipulaci s malými předměty. Správný rozvoj jemné motoriky je důležitý třeba pro psaní a jakékoliv drobné činnosti.

Jak cvičit jemnou motoriku u 4letých dětí?

Pro rozvoj jemné motoriky u 4letých dětí můžete využít různé aktivity a hračky zaměřené na rozvoj jemné motoriky, jako je třeba hraní se smyslovým materiálem, navlékání korálků, vykrajování a formování modelíny, skládání puzzle a další. 

Co znamená dyspraxie?

Dyspraxie je vývojová porucha motorických funkcí, která ovlivňuje schopnost plánovat a provádět pohyby. U čtyřletých dětí se může projevovat problémy s jemnou motorikou, jako je obtížné zvládání úkolů vyžadující přesnost a koordinaci, například navlékání korálků nebo používání nůžek. Včasná podpora a cílené cvičení mohou pomoci zmírnit dopady této poruchy na každodenní život dítěte.