Nová podzimní kolekce je tu! 🍂

Hračky pro roční dítě: 6 tipů, co vybrat

Vybírat hračky pro malé děti může být někdy opravdu náročné, zvlášť když hledáte něco, co vaše ratolesti nejen zabaví, ale také podpoří jejich zdravý vývoj. Jako máma jsem si tím prošla a chápu, jak důležité je najít ty správné hračky. Roční dítě už umí spoustu věcí, ale které hračky jsou pro něj opravdu vhodné a zajímavé?

Nebojte se, mám pro vás několik rad a navíc 6 skvělých tipů na hračky pro roční dítě, které možná ani neznáte.

hracky-pro-rocni-dite-6-tipu-co-vybrat

Co umí roční dítě

Jako máma vím, jak fascinující je sledovat, jak roční dítě objevuje svět kolem sebe. V tomto věku si začíná uvědomovat své tělo a jeho možnosti pohybu. Dítě rozvíjí své smysly, jemnou motoriku a postupně se učí rozpoznávat barvy, tvary a zvuky.

Tento věk je také klíčový pro rozvoj komunikace. Dítě se začíná učit základní verbální i neverbální signály a navazovat první interakce s okolím. Schopnost koncentrace se zvyšuje a dítě se dokáže soustředit na jednoduché hračky a předměty. Proto jsou vhodné hračky od jednoho roku důležité pro podporu jejich správného vývoje.

Co už děti zvládají v jednom roce?

  • Hrát si v sedě,
  • přesouvat se z místa na místo lezením, plazením, po čtyřech atd.,
  • skládat na sebe předměty, 
  • brát věci do ruky,
  • začínají říkat svá první slova,
  • komunikují skrze pohyb (např. ukazují),
  • zapojují se do každodenních činností (oblékání, krmení, uklízení),
  • poznávají předměty (např. zvířátka z knížky).

TIP: 11 tipů na skvělé Montessori hračky pro nejmenší

Jak vybrat hračky pro roční dítě

Vybrat hračky pro roční dítě může být výzvou, zvláště pokud sami děti nemáte. Jako máma vám ale mohu nabídnout pár užitečných tipů, které vám výběr usnadní.

Bezpečnost hraček je na prvním místě

Při výběru hraček pro roční dítě je nejdůležitější bezpečnost. Hračky by měly být vyrobeny z kvalitních materiálů bez škodlivých látek. Zároveň je důležité vybírat hračky odpovídající věku dítěte a jeho zálibám.

Podpora přirozeného rozvoje

Nejlepší hračky jsou ty, které děti nejen zabaví, ale také podpoří jejich vývoj. Hračky, které rozvíjejí jemnou motoriku, koordinaci a schopnost rozpoznávat barvy a tvary, jsou ideální volbou pro roční dítě.

Praktické hračky

Vím, jaký nepořádek umí děti udělat, a proto doporučuji vybírat hračky, se kterými je to jednoduché.  Skvělé jsou například smyslové hračky, jako jsou modelíny a další smyslové hračky a materiály, ve kterých se mohou hrabat a zároveň neušpiní sebe ani své okolí.

 

TIP: Jaké jsou nejlepší smyslové hračky pro děti s autismem?

6 tipů na nejlepší hračky pro roční dítě

Pojďme se podívat na to, jaké hračky mohou podpořit správný vývoj dětí a zároveň je zaujmout a zabavit i v jednom roce.

Domácí modelína

Modelína je skvělou hračkou, pro menší i větší děti. Roční děti bude fascinovat hebká a jemná struktura spolu s krásnými barvami, větší děti si už budou stavět všelijaké postavičky a tvary.

Navíc si modelínu vyrábíme sami, takže krásně voní a je měkoučká, na rozdíl od té, co pravděpodobně znáte z obchodů a kterou po pár použití už nejspíše vyhodíte. Mamolína – naše domácí modelína je v uzavíratelném boxu, takže vám vydrží pár měsíců a navíc ji máme i v nejrůznějších provedeních.

Mezi nejoblíbenější modelíny patří pastelová modelína v jemných barvách a klasická modelína plná zářivých barev, do které si pro větší děti můžete nechat přisypat třeba třpytky.

domaci-modelina

TIP: Jaký kinetický písek pro děti je ten nejkrásnější?

Hedvábné tematické šátky

Víte, že hedvábný šátek je skvělá hračky pro roční děti? Nejen že je doopravdy heboučká, ale poslouží dětem jako hrací plocha s bludištěm, městečkem a taky s pohádkovým světem či pro větší děti jako jednoduchý kostým. A v případě nouze ho samozřejmě můžete použít jako klasický šátek třeba kolem krku, když bude dítě nachlazené.

TIP: Jaké kreativní sady koupit pro nejmenší ?

Dřevěné hračky 

Hračky ze dřeva patří k nejoblíbenějším právě kvůli přírodnímu materiálů, které děti milují a zároveň máte jistotu, že jsou bezpečné. )

Dřevěné kostky jsou skvělou hračkou pro roční dítě, se kterou poroste a vyhraje si s ní i další dlouhé roky. U nás je najdete sady dřevěných kostek netradičních tvarů, mix dřevěných a akrylových kostek, které jsou krásně barevné a využijete je také pro hru se světlem, ale také dřevěné schody a také smyslové kostky různých tvarů a barev, na kterých se dítě krásně učí poznávat barvy, tvary i stavět.

drevene-kosticky

Kostky

Jako máma vám mohu říct, že kostky jsou skvělým dárkem pro každé dítě. Menší děti rády třídí kostky podle velikosti a barev, zatímco starší děti z nich staví komíny a hrady.

U nás najdete originální akrylové kostky, které jsou krásně barevné a průsvitné, takže když je dáte na sluneční světlo, uvidí děti nádhernou podívanou a mohou si hrát i se světlem nebo čistě průsvitné barevné kostičky pro stavění duhových komínů.

TIP: Nemůžete se rozhodnout mezi dřevěnými hračkami a kostkami? U nás najdete i obří sadu dřevěných kostek různých tvarů spolu s barevnými akrylovými kostkami, která potěší větší i menší děti.

drevene-montessori-hracky

Reflexní hračky

Určitě moc dobře víte, že roční děti jsou skvělými pozorovateli a zajímá je snad úplně všechno, co je kolem nich. Proto máme reflexní zrakové koulereflexní zrakové disky, které mají zrcadlový povrch a vytvářejí zkreslený odraz rybího oka, který děti fascinuje a mohou z nich také stavět.

A protože děti zajímá také zvuk, máme reflexní zvukové a zrakové disky, z nichž každý vytváří jedinečný zvuk. Dokonce jsou oceněny jako nejlepší hračka pro rok 2023 v soutěži Mother & Baby Awards!! 

reflexni-zvukove-a-zrakove-disky

Hmatové kameny

Hmatové kameny jsou pomůcky z litého kamene a rozvíjejí smysly, slovní zásobu, jemnou motoriku i fantazii dětí.

Mohou sloužit pro poznávání stop zvířat, hmyzu, ptáků, květin nebo také jako dokonalé ingredience pro kreativní vaření ve venkovní i domácí kuchyňce, aniž byste doma měli nepořádek.

hmatove-kameny-ptaci

TIP: Jemná motorika a jaké hračky a pomůcky jí nejlépe rozvinou?

Nejčastěji kladené dotazy (FAQ)

Jaké hračky vybrat pro roční dítě?

Pro roční děti můžete koupit kreativní a motorické hračky, jako je například domácí modelína, akrylové či dřevěné kostky, hmatové kameny, reflexní zrakové disky nebo třeba dřevěné hudební nástroje. Vybírejte hračky, které podpoří vývoj jemné motoriky a myšlení.

Co už umí roční dítě?

Každé dítě je jedinečné a postupuje svým tempem. Začíná si uvědomovat své tělo a jeho možnosti pohybu. Roční děti se už obvykle začínají plazit a lézt. Rozvíjí své smysly, jemnou motoriku a postupně se učí rozpoznávat barvy, tvary a zvuky. Začínají se také učit komunikovat s okolím a porozumět základním verbálním i neverbálním signálům. 

Co koupit dítěti k prvním narozeninám?

K prvním narozeninám můžete ročnímu dítěti pořídit už spoustu věcí. Nejvíce však ocení smyslové a kreativní hračky pro rozvoj smyslů a dovedností. U nás patří mezi nejoblíbenější hračky pro roční dítě domácí modelína, reflexní zrakové koule, hmatové kameny, dřevěné kostky a hedvábné šátky.