Nová podzimní kolekce je tu! 🍂

Barevný sliz: 6 nejlepších typů slizu na hraní

Milují vaše děti sliz? Nebojte se, nejsou jediné. Sliz se za poslední dobu  stal jednou z nejpopulárnějších hraček pro děti. Barevný sliz zajistí dětem spoustu zábavy, ale hlavně rozvíjí jemnou motoriku, představivost, tvořivost a fantazii. U nás v nabídce najdete hned 6 typů slizů na hraní a v následujících řádcích vám je všechny představíme.

barevny-sliz

6 nejlepších typů slizu na hraní

Sepsali jsme pro vás 6 nejlepších typů slizu na hraní pro děti, ale i dospělé. Slizáčci jsou bezpečné a certifikované hračky od 3 let, ale největší popularitu mají u dětí od 8 do 13 let. 

Mohlo by vás také zajímat: 5 tipů na nejlepší antistresový sliz.

Klasický sliz

Klasický sliz je základní a nejběžnější typ slizu, který můžete svým dětem pořídit. Tento sliz je tekutější, pružnější a mění tvar, což je ideální pro různé hry a kreativní aktivity. Klasický sliz je podobný tomu gelovému, ale je ještě více řídký a lepivý. Také nemá takovou trvanlivost jako slizáček gelový. Sliz si lze vyrobit i doma z pár ingrediencí, ale jestli se s tím nechcete dělat sami, pak doporučujeme sadu na vytvoření vlastních slizáčků, se kterou je celý proces mnohem jednodušší a zábavnější.

klasicky-slizacek

Pěnový sliz

Pěnový sliz je oblíbený pro svou lehkou a nadýchanou texturu. Tento typ slizu je barevný, nelepí, natahuje se, drží pohromadě, dá se z něj skvěle tvořit a výsledný výrobek z něj dokonce chvilku i vydrží. Je ideální i na cesty a nedělá nepořádek. Tento druh slizu doporučujeme pro slizové začátečníky nebo malé děti. U kluků je oblíbený pěnový slizáček Jedeme a u holek je jasným favoritem pěnový slizáček Duhový jednorožec. 

penovy-slizacek

Hedvábný sliz

Hedvábný sliz je známý svou jemnou, hladkou texturou, která připomíná hedvábí. Pokud bychom ho měli k něčemu přirovnat, tak je to něco mezi slizem a pavučinkovým kineťáčkem. Natahuje se, nelepí se, obsahuje malé bílé částice, ty mohou odpadávat a zůstávat na rukou. Hedvábný sliz je oblíbený, protože jeho textura je příjemná na dotek. Doporučujeme mrknout například na hedvábný slizáček Mořský, hedvábný slizáček Ve vzduchu nebo hedvábný slizáček Mořská panna.

hedvabny-slizacek

Gumový sliz

Gumový sliz je typ slizu, který je známý svou gumovitou a pružnou texturou. Tento sliz má čirý základ, svými vlastnostmi je podobný tomu pěnovému, natahuje se, drží pohromadě, nelepí se, ale je tužší než gelový sliz. Je to skvělý typ slizu pro experimentování a vytváření nových tvarů. Vašim dětem by se mohl líbit gumový sliz Princezna nebo gumový sliz Ovoce.

gumovy-slizacek

Gelový sliz

Gelový sliz je typ slizu, který má konzistenci podobnou gelu. Tento sliz je průhledný, může lehce lepit a táhne se. V klidovém stavu se hned rozplizne a je krásně měkký. Jeho struktura je skvělá pro různé typy her a aktivit. Doporučujeme ho dětem, které mají rády lepivější zábavu. Naopak některé menší děti mohou mít problém s tím, že jim kusy slizáčku zůstávají nalepené na rukou. Z gelových slizáčků můžeme doporučit gelový slizáček Meloun, gelový slizáček Auta nebo gelový slizáček Pejsci.

gelovy-slizacek

Bublinový sliz

Bublinový sliz je fascinující typ slizu, který je obohacený o složky vytvářející bublinky. Tento sliz je pro zdatnější slizaře. Má bílý základ a pokud chcete dělat bubliny, stačí do něj strčit brčko, které následně slizem obalíte, aby nikde neunikal vzduch, pak foukejte. Při hře s bublinovým slizem můžete pozorovat, jak se malé bublinky tvoří a praskají. Sliz může po čase lepit, je to způsobené vlhkem při foukání bublin. Jako jediný ze slizů hraním netuhne, ale zjemňuje se a patlá se. Vyzkoušejte například bublinový sliz Čokoláda nebo Žralok.

TIP: Pokud vás zajímá více, mrkněte na naše video, kde jednotlivé typy slizů představujeme.

bublinkovy-slizacek

Často kladené otázky

Jak dlouho vydrží sliz?

Životnost slizu závisí na jeho typu a skladování. Náš domácí sliz pro děti vydrží obvykle 1-3 měsíce, pokud je správně uložený v uzavřené nádobě. Před hraním si umyjte ruce a nejlépe si s ním hrajte na čisté podložce.

Jak sliz skladovat?

Na skladování od nás dostáváte Slizáčky v uzavíratelné dóze, kam ho ukládejte po každém hraní a dohlédněte, aby byla dóza dobře uzavřená. Slizáček v dóze nepatří do lednice, stačí ho mít v místnosti s pokojovou teplotou.

Jak obnovit vlastnosti slizu?

Slizáčci reagují na teplo a chlad. Pokud máte klasického Slizáčka a je příliš tuhý, pořádně ho zapracujte jako těsto a zahřejte rukama, tím začne být tekutější. Pokud sliz vyschnul nebo ho třeba máte už delší dobu, můžete do něj přidat glycerin. U gumového slizáčka může pomoci vodní lázeň, u ostatních to ale nedělejte. Když je sliz tuhý úplně, už ho bohužel nezachráníte a je třeba pořídit nový.